Yatırım Fonları 2021 Yılı Analiz

(31.12.2020–31.12.2021)

FonTurkey
4 min readJan 2, 2022

2022 yılının ilk pazar gününden herkese selamlar. Oldukça yoğun bir gündem ile geçen 2021 yılının yatırım fonları performanslarını analiz edeceğiz. Öncelikle ufak bir hatırlatma; yılın son günü yani 31.12.2021 Cuma gününe denk geldiği ve bu günün fon fiyatları 03.01.2022 yani yarın yansıyacağı için analizleri 30.12.2021 fiyatları üzerinden paylaşıyorum.

Fon performansını analiz etmek için öncelikle piyasadaki rakamlara ve büyümelere bakmakta fayda var. Buna göre;

  • USD/TRY -> %77,2
  • Gram Altın -> %69,5
  • BIST100 -> %26,2
  • ABD Endeksleri; S&P500 -> %26,9 NASDAQ -> %26,6
  • Brent Petrol -> %50,3

Yukarıda belirttiğimiz piyasa gelişmeleri çerçevesinde özellikle Petrol, Emtia, Enerji, Teknoloji içerikli yabancı hisse fonları yıllıkta en yüksek getiri sağlayan fonlar oldu. İlk 20 fona baktığımızda;

  • AES ve TGE petrol ve emtia içeriği ile ilk 3'te yer aldığını görüyoruz. Aşılama çalışmaları ve üretim/ticaret/turizmde normalleşme ile artan emtia/enerji fiyatları bu fonlara olumlu yansıdı. Son aylarda Delta ve Omicron varyantlarının ortaya çıkışı ile getiriler olumsuz etkilense de yıllık getiri, kurun da yükselişinin etkisiyle, %100'ün üzerinde gerçekleşmiş görünüyor.
  • Covid ile birlikte en önemli yatırım temalarından biri olan Sağlık temasına yatırım yapan AFS , yıllık %130'luk getiri ile yılı 2. sırada tamamladı. Bu temaya yatırım yapan iki fon daha yıl içinde İş Portföy ve Garanti Portföy tarafından satışa sunuldu (IKL, GZG). Covid/Varyantların devamı ve özellikle aşı çalışmalarının farklı hastalıklar için de çözüm olabileceğine dair haberlerle, bu temanın 2022 yılında da ön planda olacağını söylemek mümkün.
  • Teknoloji temasına yatırım yapan fonlar 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında yüksek getiri sağladığını görüyoruz. Risk iştahı yüksek olduğu sürece bu fonlara talep devam edecektir. (AFT, TFF, YAY, GUH, IPJ)
  • Kurdaki artış ile birlikte yurtdışı endekslerdeki pozitif hava, ABD ve Avrupa hisse senedi endekslerine yatırım yapan fonların da getirilerini yükseltmiş görünüyor. (AFA, AFV, GBG, TMG, YTD, HOY)
  • Bu fonlar dışında Eurobond ve Altın fonlarını da ilk 20 içinde görmek mümkün. Ama bu fonlar kurdaki artışa paralel getiri sağlamış görünüyor.

Fon türü bazında baktığımızda en yüksek yıllık getiriyi sağlayan fonlara bakarsak;

İlk 20'de yer alan birçok fonu burada görmek mümkün. Tablodan da görüleceği üzere önemli yıllık getiriler sağlanmakla beraber, yılın her gününün stabil getiriyle geçmediğini negatif getiri gün oranına bakarak söyleyebiliriz. Özellikle riskli fonlarda %40 civarında oranları görüyoruz ki 250 işgününde 100 gün yani her 5 günün 2'sinde negatif getiri sağlamış anlamına geliyor. Bu nedenle her negatif getiride paniklememek ve uzun vadeli düşünerek fonun içerisindeki varlıkların potansiyelini değerlendirmek önemli.

Getiri beklentisi ile portföyü Yüksek/Çok Yüksek getirili fonlardan oluşturmak, negatif getirilerin olduğu dönemlerde, yanlış yatırım tercihlerine yol açabilir. Bu nedenle farklı varlık içeren/risk derecesine sahip fonlardan oluşan portföy oluşturmak ve negatif getirisi düşük olan/görece sabit getiri sağlamış fonları portföyde bulundurmak faydalı olabilir. Portföy Yönetim Şirketleri tarafından yönetilen ve çoklu varlık yatırımı yapan fon sepeti + değişken fonlar da alternatif olabilecektir.

Analizlerde sıklıkla yer verdiğim; fonun analiz edilen dönemde kaç gün negatif getirdiğini gösteren “negatif getiri gün sayısı” ve yine aynı dönemde kaç gün O/N mevduat üzeri getiri sağladığını gösteren “mevduat üzeri getiri gün sayısı” kriterlerine göre 2021 yılında görece stabil getiri sağlamış 5 fonu aşağıda paylaşıyorum. Özellikle OSD fon hem yıllıkta hem son ay bakıldığında Banka mevduat faizi ve %21'lik enflasyon üzerinde getiri sağlamış görünüyor.

Borsa İstanbul BIST100 endeksi seneyi %26 getiri ile kapatırken, bazı hisse senedi fonları bu getiri üzerinde getiri sağlamayı başardı. Yıllık getiride ilk 15'te yer alan TL hisse senedi fonlarını aşağıda paylaşıyorum;

Listede ilk 5 fona baktığımızda, Temettü endeks fonları (DPT, ALC) dikkat çekiyor. Birçok yatırımcı hisse senedine temettü verimi sağlamak için de yatırım yapıyor. Bu yatırımı fonlar aracılığıyla da uzun vadeli yapmak mümkün. Bunun dışında, bir önceki yılda da analizlerimizde sıklıkla karşımıza çıkan OPH, NNF, HVS, YAS, TTE gibi fonları bu yıl da listede görüyoruz.

TL hisse senedi fonlarını geçtiğimiz yıl içinde Günlük getirilere göre analiz edersek, düşük negatif getiri gün sayısı ve yüksek BIST100 üzerinde getiri gün sayısı olan ilk 5 fon aşağıdaki gibi oluştu.

Son olarak 2021 yılında Yatırımcı sayısı yüzdesel olarak en çok artan fonlara baktığımızda;

  • Getiride ön planda olan yabancı hisse fonları AFS, AFA, GUH, TFF, TGE ve GBG
  • TL hisse senedi fonlarında OPI, DPT, OPH ve IDH
  • Düşük riskle mevduat üzeri getiriyi hedefleyen fon sepeti fonu APJ
  • Farklı varlıklara yatırım yapan değişken fonlar HOA, OPB ve KUB,
  • Odeabank müşterileri için İş Portföy’ün oluşturduğu Para Piyasası Fonu IOP’yi görmek mümkün.

Herkese sağlık, mutluluk ve bol kazanç dolu bir yıl diliyorum.

--

--

FonTurkey

Yatırım fonları için oluşturulmuş bir analiz ve bilgilendirme platformudur. Burada yer alan bilgilendirmeler yatırım tavsiyesi yatırım tavsiyesi değildir.