Yatırım Fonları Haftalık Analiz

(21.01.2022–28.01.2022)

FonTurkey
3 min readJan 30, 2022

Yatırım fonları ile ilgili haftalık analizlerimize devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta, özellikle riskli varlık sınıflarında negatif havanın devam ettiği, cuma günü itibarıyla düzeltmelerin görüldüğü bir hafta olarak nitelendirilebilir. Hafta ortasında FED başkanı Powell’ın konuşmasının fiyatlamalarda etkili olduğunu söylemek mümkün. Cuma günü Geçen haftanın kazananı petrol ve dış borçlanma araçları (Sukuk, Eurobond) fon yatırımcısı oldu.

Geçtiğimiz hafta piyasadaki gelişmelere bakacak olursak;

  • USD/TRY haftayı dolar endeksindeki yükselişin de etkisiyle artış ile tamamladı ve cuma günü hariç haftalık getiri %1,3 olarak gerçekleşti.
  • FED başkanı Powell’ın konuşması öncesinde 1840 seviyesi üzerinde seyreden Ons altın, Powell’ın sıkı para politikası vurgusu ile 1800'ün altına düştü. USD/TRY kurundaki artışa rağmen Ons altında hızlı düşüş ile gram altında Perşembe kapanış 788 TL ve haftalık azalış %0,7 olarak gerçekleşti.
  • BIST100'te hafta, devre kesici uygulaması ile erken kapanan seansla oldukça olumsuz başlasa da sonrasında gelen yükselişler kayıpları azalttı. Cuma günkü fon fiyatlarına esas olan Perşembe günü kapanışı ile haftalık getiri eksi %0,7 seviyesinde oluştu.
  • Yurtdışı piyasalarda olumsuz hava Cuma günü gelen düzeltme ile kısmen dağıldı. FED’in faiz artırımının beklenenden hızlı ve fazla olacağı endişesi riskli varlıklardan kaçışı hızlandırıyor. Cuma günü piyasalarda düzeltme geldiği için Yurtdışı hisse içeren fonların çoğunluğu geçen haftayı olumsuz kapattı.
  • Petrol ve emtiadaki yükseliş devam ediyor.

Piyasa gelişmeleri çerçevesinde Yatırım Fonları’nın getirilerini değerlendirirsek, bu haftanın fonlar için, bir önceki haftaya göre, görece daha olumlu geçtiğini belirtebiliriz. Buna göre özel/serbest fonlar hariç TEFAS’ta yer alan 336 fon içinde, 142 (önceki hafta 175) adedinde negatif haftalık getiri gözlemlenirken, diğer fonlarda pozitif getiri görüyoruz. Haftalık %5 üzeri negatif getiri sağlamış fonlara baktığımızda ABD piyasalarının gerilemesiyle yabancı hisse içerikli fonları-özellikle teknoloji, temiz/alternatif enerji- ve geçen haftanın kazananı gümüş fonlarını görmek mümkün.(DTZ, OLD, TJF, GUH, GUM, TFF, GTZ, YZG, YJH, GZH, AFT, ZFB, AOY). Temiz enerji fonlarında negatif getiri maalesef devam ediyor.

Getiri tarafında ilk 5 fona baktığımızda petrol içerikli fonlar ve dış borçlanma araçları fonlarını görüyoruz.

Petrol ve Emtia içerikli fonlarda yükseliş Rusya-Ukrayna gerginliği ile devam edebilir. The Economist dergisinde yer alan analize göre Rusya&Ukrayna arasında çıkacak çatışma sonucunda, Rusya’nın dünya ticaretinde önemli yer tutan ihracat kalemlerinde önemli fiyat artışları görülebilir. Bu kalemler içinde enerji (doğal gaz, petrol), endüstriyel metaller (Alüminyum, Bakır) ve tarımsal emtia (Buğday) belirtiliyor. AES petrol içerikli, TGE petrol/enerji ve endüstriyel metal içerikli fon olarak belirtilebilir.

Fon türü bazında geçen haftanın birinci fonlarına baktığımızda,

  • Borçlanma araçları fonlarında son dönemde stabil getirisi ile TPF ve CDS’in düşüşü ile Eurobond içerikli GPA’nın ön plana çıktığını görüyoruz. Bu hafta Eurobond fonları -FPE, IPV, FUB, TPL, AKE, DBH- ve Kamu Yurtdışı Kira Sertifikası içerikli fon -ZPF, RBK, TPZ - ilk 20'de yer buldu.
  • TL hisse fonlarında BIST Teknoloji endeksindeki yükselişe paralel bu endeks hisselerini içeren TTE ve YHZ fonları ilk 20'de yer buldu.
  • Para piyasası fonlarında uzun zamandır HYV öndeydi ancak PPZ bu hafta liderliği geri almış görünüyor.

Yatırımcı sayısı yüzdesel olarak en çok artan fonlara baktığımızda ağırlıklı borçlanma araçları ve hisse senedi fonlarını görmek mümkün. Bu hafta tematik fonlara ilginin terse döndüğünü söyleyebiliriz.

Risk iştahındaki azalışa paralel borçlanma araçları fonlarına yönelim yüksek. Bu kapsamda son 6 ay görece stabil getiri sağlamış — negatif getirili gün sayısı %25 altında, mevduat üzeri getirili gün sayısı %50 üzerinde — fonları 1&6 aylık getirileri ve detay performanslarıyla bu hafta içinde paylaştım. Yukarıdaki tabloda yer alan OSD fonu bu tabloda da görmek mümkün.

Bu hafta riskli varlıklarda Cuma günü gördüğümüz düzeltmenin devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Yurt içinde ise ayın 3'ündeki enflasyon verisi takip edilecek. Portföyü çeşitlendirmek ve düşük/orta riskli fonlarda da bir miktar bulundurmak önemli.

Herkese bol kazançlı bir hafta diliyorum.

--

--

FonTurkey

Yatırım fonları için oluşturulmuş bir analiz ve bilgilendirme platformudur. Burada yer alan bilgilendirmeler yatırım tavsiyesi yatırım tavsiyesi değildir.