Yatırım Fonları Haftalık Analiz

(28.02.2022–04.03.2022)

FonTurkey
4 min readMar 6, 2022

Yatırım fonları ile ilgili haftalık analizlerimize devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftanın odağı maalesef Rusya-Ukrayna arasında gerilimden çatışmaya ve çatışmadan savaşa dönen durum oldu. Bu olumsuz durumun etkilerini uzun bir süre maalesef gözlemleyeceğiz. Piyasa açısından bakıldığında, tüm dünyada riskten kaçışın ve güvenli liman arayışının etkin olduğunu söyleyebiliriz. Bu kapsamda hisse senetleri, kripto paralardan çıkış ve değerli metaller+Dolar’a yönelim görmek mümkün.

Buna ek olarak, enflasyon tüm ekonomiler için ciddi bir stres kaynağı. Petrol/enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışların yaratacağı enflasyonun nasıl dizginleneceği ve gelişmiş ülkelerdeki muhtemel faiz artışlarının etkileri, önümüzdeki dönemde en önemli gündem olacak.

Geçtiğimiz hafta piyasadaki gelişmelere bakacak olursak;

  • USD/TRY tüm dünyada dolara yönelimin artması ile haftayı yükselişle tamamladı ve cuma günü hariç haftalık getiri %1,9 olarak gerçekleşti.
  • Ons altın, Rusya-Ukrayna kaynaklı olarak yükselişine devam etti ve 1950 USD üzerinde haftayı kapattı. USD/TRY kurundaki artış ile birlikte gram altında Perşembe kapanış 879 TL ve haftalık artış %3,4 olarak gerçekleşti.
  • BIST100'te hafta boyunca dalgalı bir seyir gözlemledik. Cuma günkü fon fiyatlarına yansıyan Perşembe kapanışı 2000 puan üzerinde oluşurken, cuma günkü kapanış 1990,75 olarak gerçekleşti.
  • Yurtdışı piyasalarda gelişmelere bağlı olarak olumsuz hava ve riskten kaçış devam ediyor.
  • Petrol ve emtiadaki yükseliş devam ediyor.

Piyasa gelişmeleri çerçevesinde Yatırım Fonları’nın getirilerini değerlendirirsek, bu haftanın fonlar için, bir önceki haftaya göre, görece daha olumlu geçtiğini belirtebiliriz. Buna göre özel/serbest fonlar hariç TEFAS’ta yer alan 349 fon içinde, 30 adedinde negatif haftalık getiri gözlemlenirken, diğer fonlarda pozitif getiri görüyoruz. Haftalık %5 üzeri negatif getiri sağlamış fonlara baktığımızda savaş kaynaklı olarak Turizm ve Seyahat temalı fonları görmek mümkün.(TGR, GZY, ARE).

Getiri tarafında ilk 5 fona baktığımızda ilk iki sırada petrol/enerji ve emtia fonlarını (#AES #TGE) görüyoruz. Bu fonlarda son 1 ay getiri %20 civarı görünüyor. Bu fonlar dışında Blockchain IVY ve Siber Güvenlik #IJZ fon ile kıymetli maden ağırlıklı #TPC fonu görmek mümkün.

Rusya’nın dünya ticaretinde önemli yer tutan ihracat kalemlerinde -enerji (doğal gaz, petrol), endüstriyel metaller (Alüminyum, Bakır) ve tarımsal emtia (Buğday)-artışın devam etmesi durumunda petrol içerikli AES , petrol/enerji ve endüstriyel metal içerikli TGE’de artış devam edebilir.

Fon türü bazında geçen haftanın birinci fonlarına baktığımızda,

  • TL Borçlanma araçları fonlarında orta vadeli borçlanma araçlarına yatırım yapan YOT,
  • Yabancı Borçlanma araçları fonlarında TDG,
  • Değişken Fonlarda ilk sırada Siber Güvenlik temasına yatırım yapan IJZ, ikinci ve üçüncü sıralarda ise Tarımsal Emtiadaki yükselişe paralel getiri sağlamayı hedefleyen Tarım ve Gıda temalı GZL ve YLC,
  • Fon sepeti fonlarında, yukarıda bolca bahsettiğimiz AES ve TGE dışında, kıymetli madenlere yatırım yapan, TPC, YZG ve OTJ,
  • Hisse senedi fonlarında Deniz Portföy DAH yanı sıra temettü getiri endeksine yatırım yapan DPT, ALC ve GSP,
  • Katılım fonlarında, sürdürülebilirlik teması ile KSR ve Kira Sertifikalarına yatırım yapan KIS,
  • Para piyasası fonlarında %26 civarı mevduat eşlenik getirisi ile AAL,

ön plana çıkmış görünüyor. Bunlara ek olarak geçen hafta Temiz/Alternatif Enerji ve Sürdürülebilirlik temalarının da getiri sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış bu temaların önemini artıracaktır.

Yatırımcı sayısı yüzdesel olarak en çok artan fonlara baktığımızda da riskten kaçışı gözlemliyoruz. Ağırlıklı para piyasası/borçlanma araçları ve altın fonlarını görmek mümkün. Yeni çıkan fonlar içinde Ata Portföy YLC ve Ak Portföy FUA kısa zamanda 1000'li yatırımcı adetlerine ulaşmış görünüyor. Doğru tema ve doğru fon yönetimi bu noktada çok değerli.

Geçtiğimiz haftanın içerde en önemli gündem maddesi, %50 üzerine çıkan yıllık tüketici enflasyon rakamı oldu. Risk iştahındaki azalış ve enflasyon üzeri getiri beklentisi, para piyasası/borçlanma araçları fonları ve mevduata alternatif ürün arayışını getiriyor. Bu kapsamda farklı varlıklara tek fon üzerinden yatırımı sağlayan fon sepeti ve değişken fonlar değerlendirilebilir. Bu fonlar içinde Orta Risk seviyesinde 1,3 ve 6 aylık performanslarına göre öne çıkan ilk 5'i hafta içinde paylaştım. 6 Aylık bakıldığında öne çıkan fonları aşağıda paylaşıyorum.

Önümüzdeki hafta ana gündem maddesi yine Rusya-Ukrayna gerilimi olacaktır. Bu konudaki gelişmeler ve emtia fiyatlarındaki seyrin devamı riskten kaçışı hızlandırabilir. Buna ek olarak perşembe günü açıklanacak ABD enflasyonu 16 Mart’taki faiz kararı için önemli bir gösterge olacaktır. Portföylerin çeşitlendirilmesi ve/veya çoklu varlık içeren fonlara yatırım önümüzdeki dönem için değerlendirilebilir diye düşünüyürum.

Herkese bol kazançlı bir hafta diliyorum.

--

--

FonTurkey

Yatırım fonları için oluşturulmuş bir analiz ve bilgilendirme platformudur. Burada yer alan bilgilendirmeler yatırım tavsiyesi yatırım tavsiyesi değildir.